- Obecnie brak na stanie
Jak zrobić wegański jogurt
- Ewa Solankowa
- Nowości
- 1 polubień
- 3961 odwiedzin
- 0 komentarzy
To, że nie jesz produktów pochodzenia zwierzęcego nie oznacza, że nie możesz delektować się zdrowym, probiotycznym jogurtem. Dzięki naszym bakteriom przygotujesz go na bazie napojów roślinnych. Efekt działania ten sam!
W przypadku napojów roślinnych postępujemy zgodnie z ogólną instrukcją namnażania bakterii >>> tutaj dokładna instrukcja. Musimy jednak pamiętać o dwóch istotnych rzeczach:
1. Mleka roślinne nie zawierają laktozy, którą żywią się bakterie. Dlatego dodaj 1-2 łyżki cukru na 1 litr napoju (stewia, ksylitol nie będą działać!). W procesie fermentacji cukier zostanie „zjedzony” przez bakterie. Cukier dodajemy przed podgrzaniem napoju, tak, aby dobrze się rozpuścił.
2. Jogurty z napojów roślinnych wychodzą dość rzadkie, dlatego dodaj 2 łyżeczki agar-agar na 1 litr napoju, aby konsystencja jogurtu była bardziej gęsta. Opcjonalnie możesz dodać około 20 gram pektyny. Im więcej dodasz tej substancji - tym jogurt będzie bardziej gęsty.
Po skwaszeniu zdejmij pokrywkę i przechowuj w lodówce.
Tak przygotowany produkt nadaje się do spożycia, ale również stanowi źródło bakterii do następnego namnażania.
Powiązane produkty
- Obecnie brak na stanie
Komentarze (0)