- Obecnie brak na stanie
Kiełkownica Słoikowa + nasiona na kiełki rzodkiewki gratis
Zależy Ci na zdrowej i smacznej diecie, kiedy brakuje sezonowych warzyw?
Kiełkownica słoikowa tak działa, że już po 5 dniach możesz zajadać pierwszą porcję rzodkiewki, lucerny, brokuła i innych warzyw. Kiełki to ich najbardziej skoncentrowana i najzdrowsza postać.
Kiełkownica słoikowa składa się z:
- szklanego słoika, którego ścianki są tak wyprofilowane, że można go postawić pod kątem. Umożliwia to hodowlę w optymalnych warunkach wodno- powietrznych dla roślin.
- metalowej ażurowej nakrętki, dającej możliwość wypłukiwania kiełków bez otwierania kiełkownicy, co jest niezwykle wygodne.
Kiełkownica słoikowa to bardzo higieniczny sposób na kiełki.
- Szkło, w przeciwieństwie do plastiku, bez obawy można umyć w zmywarce, i pozbyć się wszelkich drobnoustrojów.
- Nawet jeśli zapomnimy o kiełkach na dłużej, i pojawi się pleśń, słoikową kiełkownicę uda nam się doczyścić i wysiać nową partię nasion. Z plastikiem nie jest tak łatwo.
Instrukcja użytkowania kiełkownicy słoikowej
Hodowla w słoiku jest bardzo łatwa i niezwykle wygodna:
- wsypujemy nasiona do środka,
- zalewamy wodą na kilka godzin (lub całą noc), żeby się namoczyły,
- zakręcamy.
- Po namoczeniu wylewamy wodę przez nakrętkę.
- Ważne jest, aby nasiona przepłukiwać (wlewać wodę przez nakrętkę, następnie wylewać) około 3 razy dziennie. Im więcej razy przepłuczemy, tym mniejsze prawdopodobieństwo pleśni. Nie musimy się obawiać że przepłukiwanie i mieszanie wody uszkodzi mechanicznie kiełki. Właściwie to nawet lepiej dla nich gdy trochę się poruszają (popływają), zmienią miejsce, przewietrzą. Ponadto łatwiej też pękają osłony nasion i szybciej pojawiają się korzonki.
W tej kiełkownicy, zwłaszcza jeśli postawimy ją pod kątem, panują najlepsze możliwe warunki do kiełkowania. Parująca woda skrapla się na ściankach i wraca do roślin. Natomiast ażurowa nakrętka przepuszcza akurat tyle powietrza, aby wraz z ciągłą jego wymianą zapobiegać chorobom grzybowym młodych roślinek.
Kiełkownica szklana ekonomiczna i estetyczna
Tutaj nic się nie marnuje! Wyhodowane w naszym słoiku kiełki zjadamy w całości, łącznie z korzonkiem, bo całość jest czysta i gotowa do spożycia już po 5 dniach. Żadnej waty, papieru, ligniny – z nimi bowiem wyrzucamy dolną połowę naszej hodowli, co jest nieekonomiczne i niepotrzebne.
Wygląd słoika jest na tyle estetyczny, że dopasuje się do każdej kuchni, no i nie zajmie za wiele miejsca na parapecie lub w pobliżu okna. Koniec z wielkimi, nieergonomicznymi sposobami hodowli! Płaskimi talerzami zalegającymi na stole, 3 piętrowymi kiełkownicami z których często wykorzystujemy jedno piętro, sitkami itd. Przeszkadza Ci słoik w tym miejscu? Jedną ręką go przestawiasz szybko, łatwo i przyjemnie.
Gotowe kiełki najlepiej przechowywać w temperaturze pokojowej, w tych samych warunkach świetlnych, i nadal przepłukiwać.
Kiełki są gotowe, ale zużyte tylko w połowie? Druga połowa może nadal być hodowana w ten sam sposób, po protu kiełki nadal będą rosły. Odcinając je od powietrza i światła (czyli w lodówce) narażamy je na gnicie. Ponadto zwróć uwagę, że po kolejnych 2 czy 3 dniach po prostu kiełków będzie więcej, będą większe.
Jest to niezwykły, bardzo mądry produkt dla zdrowia – oto sprytny sposób wyhodujemy zdrowe i smaczne kiełki. O ich pozytywnych właściwościach można pisać całe tomy.
Szczegóły produktu
W tej samej kategorii
- Obecnie brak na stanie
- Obecnie brak na stanie
- Obecnie brak na stanie
Komentarze do produktu
Ocena uznania nie może zostać wysłana
Zgłoś komentarz
Raport wysłany
Twojego raportu nie można wysłać