- Obecnie brak na stanie
Kiełkownica szklana miska z sitkiem metalowym
Kiełkownica szklana w postaci miseczki z metalowym sitkiem (stal nierdzewna) to świetna alternatywa talerza z watą lub innych, niewygodnych sposobów hodowli. Jest to odpowiedź na problemy z kiełkowaniem w zamkniętych kiełkownicach (zarówno trzypiętrowych plastikowych jak i słoikowych) niektórych rodzajów nasion. Zwłaszcza tych, które wydzielają podczas procesu kiełkowania charakterystyczną kleistą substancję. Mowa tu o popularnej w Polsce rzeżusze, rukoli oraz gorczycy. Te ziarna należy kiełkować ze swobodnym dostępem do powietrza, i to umożliwia nasza kiełkownica szklana.
Główną przewagą tej kiełkownicy ponad uprawą na wacie/ligninie/bibule jest to, że nie tracimy korzeni, które też mają w sobie substancje odżywcze.
Podstawowe cechy:
- zapewnia swobodny dostęp powietrza kiełkującym nasionom
- nadaje się do nasion, które wydzielają klej podczas kiełkowania: rzeżucha, rukola, gorczyca i inne
- nadaje się do mycia w zmywarce
- jest kompaktowa, nie zajmuje dużo miejsca
- umożliwia korzystanie z całych kiełków, z korzeniem włącznie, nic się nie marnuje, nic nie trzeba odcinać.
- nie marnujesz waty lub innej celulozy – pomyśl o środowisku
- Jeśli kiełkujesz rzeżuchę, rukolę, bazylię lub gorczycę, nie ma lepszego rozwiązania niż kiełkownica szklana.
Sposób użycia:
1. Połóż sitko na miseczce, nasyp na nie ziarna;
2. Spryskaj nasiona wodą. Nie ma potrzeby wcześniejszego namaczania nasion zarówno rzeżuchy, jak gorczycy.
3. Ustaw kiełkownicę w miejscu ciepłym, nie nad kaloryferem, bo kaloryfer wysusza powietrze. Dla kiełkowania rośliny potrzebują przede wszystkim ciepła i wody, niekoniecznie słońca.
4. Spryskuj nasiona tyle 3-4 razy dziennie.
5. Kiedy rośliny wzejdą, można wyciągnąć je delikatnie z sitka, nie tracąc zdrowych korzeni.
Szczegóły produktu
W tej samej kategorii
- Obecnie brak na stanie
- Obecnie brak na stanie
- Obecnie brak na stanie
Komentarze do produktu
Ocena uznania nie może zostać wysłana
Zgłoś komentarz
Raport wysłany
Twojego raportu nie można wysłać