Ile godzin potrzeba, aby powstał jogurt?
Czas jaki jest potrzebny do wytworzenia jogurtu waha się od 8 (w przypadku kolejnego namnożenia) do 12 godzin, a czasem nawet 16- 24 godzin (przy pierwszym namnożeniu lub przy wykorzystaniu mleka roślinnego).
Przy pierwszym namnożeniu przygotowaną mieszankę wstawiamy w ciepłe miejsce na 12h, po tym czasie otwieramy słoik i delikatnie mieszamy całość (na dnie słoika najczęściej skupiają się bakterie). Sprawdzamy konsystencję i smak! Jeśli posmak jest choć trochę już jogurtowy, to wystarczy, wstawiamy OTWARTY słoik do lodówki. Natomiast jeśli posmak jest bardziej mleczny, należy całość podgrzać (temp.42 stopnie) i odstawić na kolejne 10-12h w ciepłe miejsce.
Zdarza się, że bakterie potrzebują więcej czasu, aby się namnożyć. Zależy to od jakości mleka i stabilności temperatury.
Jeśli jogurt nie wychodzi, prosimy nie wylewać go. Zawsze warto zrobić kolejne namnożenie. Bakterie na pewno są, jednak z nie wiadomo jakich przyczyn nie miały warunków do namnożenia się. W razie niejasności prosimy o kontakt z nami.
Jakiego mleka należy używać?
Do sporządzenia jogurtu możemy użyć mleka krowiego, może być tzw. świeże, pasteryzowane, ale NIE UHT! Mleka koziego lub dowolnego napoju roślinnego (migdałowego, jaglanego, sojowego, kokosowego).
Z doświadczeń naszych klientów wynika, że jogurty przygotowywane z napoju ryżowego mogą nie wyjść.
Należy unikać mocnego mieszania, nie miksować bezpośrednio jogurtu blenderami. Bakterie są bardzo delikatne.
PRODUKTY WYTWORZONE NA MLEKACH ROŚLINNYCH W KONSYSTENCJI SĄ RZADKIE, "DO PICIA".
Jak przechowywać jogurt?
Po namnożeniu jogurt otwieramy i przechowujemy otwarty w lodówce. Chodzi o to, że w zamkniętym szczelnie pojemniku pracują najpierw bakterie beztlenowe, a później – w gotowym jogurcie – bakterie tlenowe. Dlatego w lodówce trzymamy pojemnik otwarty, inaczej jogurt się zepsuje.
Czy można wykorzystać tylko część saszetki?
Należy wykorzystać całą saszetkę na 1 litr mleka, nie można pozostawić części zawartości na później.
Jaki termin przydatności mają bakterie?
Bakterie mają około 12 miesięcy przydatności i powinny być przechowywane w lodówce.
Gdzie można kupić bakterie?
Bakterie można kupić na stronie www.LeczenieZywieniem.pl lub w dowolnym sklepie znajdującym się na stronie >>> GdzieKupić
Czy bakterie są modyfikowane genetycznie?
Wszystkie nasze bakterie są ekologiczne i nie są modyfikowane genetycznie.
Jak pakowane są bakterie?
Bakterie są pakowane w pojedyncze saszetki po około 4,9g.
Czy do namnożenia potrzebna jest jogurtownica?
Do wyprodukowania jogurtu nie potrzebujemy jogurtownicy. Można skorzystać z termosu, garnka emaliowanego lub szklanego słoika. Ważne jest, aby pojemnik, w którym robimy namnażanie był pojemności 1 litra, aby całość została wypełniona mlekiem (1 litrem), prosimy nie brać słoików 2 litrowych do zrobienia 1 litra jogurtu, mogą wtedy nie wyjść.
Standardowy słoik 1L lub 0,9 w zupełności wystarczy. Wlane mleko z bakteriami powinno wypełniać całą przestrzeń słoika, nie może być pustej przestrzeni między wieczkiem a mlekiem z bakteriami. W słoiku 1,5 litrowym – przy wlaniu 1 litra mleka, będzie za dużo pustej przestrzeni.
Jak zabezpieczane są bakterie w transporcie?
Każda saszetka na czas transportu powinna być odpowiednio zabezpieczona np. folią bąbelkową, nie ma wymogów przewozu bakterii w termicznych opakowaniach.
Saszetkę warto włożyć do lodówki po otrzymaniu produktu.
Gotowy jogurt można przewozić, jednak musi on być w chłodnym miejscu, teoretycznie nic nie powinno się z nim stać pod warunkiem braku wstrząsów. Bakterie są bardzo delikatne.
W jakiej temperaturze można przewozić saszetki z bakteriami?
Bezpieczna temperatura do przewożenia saszetek z bakteriami powinna być poniżej 54 stopni.
Dlaczego mam robić jogurt zamiast łykać probiotyki ?
W jogurcie znajduje się wielokrotnie więcej bakterii niż w preparatach probiotycznych.
Co ważniejsze, bakterie potrzebują do właściwego wzrostu wielu substancji, bez których ich wzrost nie jest możliwy.
W osłabionym organizmie może ich brakować, ale znajdują się w produktach, z których przygotowujemy jogurt. Mamy wtedy pewność, że bakterie będą w najlepszej możliwej
„formie” – będzie ich dużo, a przede wszystkim będą żywe.
Do której godziny mogę złożyć zamówienie aby wyszło tego samego dnia?
Opłacone zamówienie złożone do godziny 12:00 wysyłane są tego samego dnia.
Co zrobić jeśli jogurt nie wychodzi?
Zdarza się, że przy pierwszym podejściu jogurt nie wyjdzie, należy w takim przypadku nie wylewać mleka z bakteriami, tylko ponowić proces, tzn.wsadzić ponownie mleko z bakteriami do pojemnika, w którym przygotowywany był jogurt: słoika czy jogurtownicy, utrzymać temperaturę 40-42 stopnie do 8 godz.
NIE podgrzewać mleka z kulturami bakterii. Jeżeli po ponownej próbie również nic nie wyjdzie - prosimy o kontakt z naszym biurem.
Przyczyny mogą być bardzo złożone, może być słaba jakość mleka (powinno być najlepiej 3,2% nie UHT), najlepsze jest mleko od rolnika.
Wpływ na to, że jogurt się nie udaje może mieć również stan osoby przygotowującej mieszankę. (Osoba chora lub kobieta w trakcie menstruacji.
Czy bakterie Jogurt L+, jogurt naturalny, kefir, kwaśne mleko mogą spożywać osoby z alergią na białko mleka przy zastosowaniu mleka roślinnego?
Tak, mogą.
Czym różni się tradycyjne kiszenie od kiszenia na naszych bakteriach?
Kisząc tradycyjną metodą nigdy nie ma się pewności ile jest niewłaściwych bakterii pochodzących z otoczenia, które mogą powodować pleśnienie. Bakterie zawarte w saszetce są na tyle silne, że chronią kiszone warzywa czy owoce przed zepsuciem.
Gdzie znajduje się data przydatności do spożycia
Data przydatności do spożycia jest podana na każdej saszetce wraz z informacjami dotyczącymi składu bakterii.
Reklamacje
Aby rozpocząć procedurę reklamacyjną niezbędny jest:
Opis wykonania namnożenia.
W e-mailu prosimy o krótki opis sposobu przygotowania namnażania: czas namnażania (ile w sumie minęło godzin), rodzaj mleka, metoda namnażania (słoik, jogurtownica), sposób utrzymania temperatury (piekarnik, inny), opis smaku i konsystencji po namnożeniu.
Do opisu należy dołączyć zdjęcia wadliwego produktu.
W przezroczystym pojemniku (np. słoiku, czy innym), tak aby ujęta była zawartość – ujęcie z góry/ od przodu, prosimy również o zrobienie zdjęcia jogurty na łyżce.
W mailu podajemy dane do wysyłki wraz z nr kontaktowym (niezbędne do realizacji wysyłki w przypadku uznania reklamacji).