Nowości

Kiszenie smaczne i zdrowe, a przeziębieniu mówimy nie!
0 komentarze
2767 odsłony

Domowe przyrządzanie przetworów powraca do łask, staje się modne. Kisić da się dosłownie wszystko – warzywa (od korzeniowych, poprzez kapustne do liściastych, jak szpinak czy jarmuż), zarówno w całości, jak i w postaci surówek, jak również owoce i grzyby.

Małe a ważne - bakterie jelitowe - lek. med. Urszula Chorzępa
0 komentarze
3637 odsłony

Wywiad z lek. med. Urszulą Chorzępą na temat flory bakteryjnej i zdrowia człowieka w NTV.

Dlaczego tak ważne jest indywidualne podejście do pacjenta?!
0 komentarze
1329 odsłony

W ostatnich latach pojawiło się wiele książek na temat różnych diet i kuracji. Każda z nich ma swoich zażartych zwolenników, twierdzących, że dzięki nim wyleczyli się z różnych dolegliwości, a także przeciwników, którzy uważają, że u nich to się nie sprawdziło. Wprowadziło to sporo zamieszania, ponieważ podawane w nich zalecenia czasem sobie nawzajem przeczą. Wystarczy popatrzeć jak często zmieniała się na przestrzeni lat tak zwana piramida pokar

Flora bakteryjna a zdrowie człowieka - lek. med. Urszula Chorzępa w NTV
0 komentarze
1033 odsłony

Wywiad z lek. med. Urszulą Chorzępą na temat flory bakteryjnej i zdrowia człowieka w NTV.

Jeść lokalnie czy egzotycznie?
0 komentarze
1231 odsłony

Czy powinniśmy jeść produkty lokalne czy z całego świata? Wielokrotnie zadawano mi pytanie, czy powinniśmy jeść tylko produkty lokalne, czy też pochodzące z całego świata. Zwolennicy produktów lokalnych powołują się na argument, że jeżeli od pokoleń spożywamy żywność wytwarzaną na miejscu, nasz organizm lepiej ją przyswaja i jest ona dla nas zdrowsza a oprócz tego mamy takie bogactwo roślin, że na pewno są odpowiedniki wszystkich „egzotycznych no

Terroryzm Dietetyczny
0 komentarze
1046 odsłony

Każda dieta ma swoich zwolenników, którzy twierdzą, że czują się lepiej stosując ją. Warto zwrócić uwagę, że wiele z tych diet odrzuca cukier i niektóre szkodliwe produkty- są to dobre zalecenia, dlatego osoby, które się do nich stosują, będą czuły się lepiej, nawet na dosyć ekstremalnych dietach.

Kwiaty na talerzu
0 komentarze
1236 odsłony

Kwiaty na ogół nie kojarzą się nam z posiłkiem, z wyjątkiem może kalafiora, brokuła czy karczocha.
A szkoda, ponieważ wiele kwiatów w naszych ogrodach czy na łąkach nadaje się do jedzenia.

Zdrowe przygotowanie do jesieni i zimy
0 komentarze
1274 odsłony

Jesienią i zimą temperatura na zewnątrz jest niższa niż temperatura naszego ciała – organizm musi wykonać dodatkową pracę, aby ją utrzymać, dlatego mamy naturalną potrzebę przyjmowania pokarmów rozgrzewających i bardziej kalorycznych.

Infekcje szkolne
0 komentarze
1228 odsłony

Rozpoczął się rok szkolny a wraz z nim przeziębienia. Co możemy zrobić, aby pomóc naszemu dziecku? Wzmocnijmy odporność naszego dziecka za pomocą odżywiania!

Jak dbać o wątrobę
0 komentarze
2272 odsłony

Wątroba nienawidzi wszelkich trucizn, np. pod postacią konserwantów, zbyt mocno przetworzonych pokarmów, zarówno termicznie, jak i chemicznie. Nienawidzi nieprawidłowych połączeń! Nie obciążajmy niepotrzebnie naszego organizmu, jedząc całą dobę. Bezwzględnie powinniśmy kierować się ogólną zasadą: jeść mało a dobrze i pozwólmy organizmowi (zwłaszcza narządom wewnętrznym) na odpoczynek!