
- Obecnie brak na stanie
Nasze kultury bakterii do kiszenia zawierają bakterie Lactobacillus plantarum, które należą do grupy bakterii kwasu mlekowego. Przeznaczone do fermentacji warzyw, owoców i soków. 1 saszetka wystarczy do ukiszenia 1 kg warzyw.
CERTYFIKAT PL-EKO-02, ROLNICTWO UE / SPOZA UE
Masa netto: 4,9g
CENA DOTYCZY 1 SZT.
Nasze kultury bakterii do kiszenia zawierają bakterie Lactobacillus plantarum, które należą do grupy bakterii kwasu mlekowego. Przeznaczone do fermentacji warzyw, owoców i soków. 1 saszetka wystarczy do ukiszenia 1 kg warzyw.
‐ 1 saszetkę kultur bakterii do kiszenia
‐ wybrane warzywa lub owoce
‐ woda
‐ sól
‐ cukier
‐ 1 dające się szczelnie zamknąć naczynie do fermentacji (do kiszenia należy używać naczynia kamionkowego, ceramicznego, szklanego lub emaliowanego)
‐ 1 czysta wygotowana deska lub talerz
‐ 1 obciążnik np. wygotowany kamień, słoik z wodą lub inny ciężki przedmiot
Można podzielić zawartość saszetki na mniejsze porcje, ale wtedy saszetka musi być przechowywana w lodówce i szczelnie zamknięta. Inaczej kultury mogą ulec zbryleniu.
Z kapusty usunąć zewnętrzne liście, dokładnie ją umyć, wyciąć głąb, poszatkować.
Włożyć do naczynia i wymieszać z solą (10 g lub 2 łyżeczki soli, najlepiej kamiennej lub morskiej niejodowanej, na 1 kg warzyw).
Wsypać zawartość saszetki do ok. 200 ml zimnej wody z 25 g cukru i wymieszać.
Ułożyć warstwowo poszatkowaną kapustę w naczyniu, w którym będzie kiszona.
Każdą warstwę polać zaczynem z bakterii.
Resztę naczynia uzupełnić wodą, tak aby kapusta została całkowicie przykryta.
W naczyniu zostawić od góry wolną przestrzeń (od 2 do 7 cm).
Na kapuście położyć czystą wygotowaną deskę lub gruby talerz, a następnie obciążyć np. kamieniem tak, aby deska lub talerz były przykryte sokiem.
Zostawić do fermentacji w temp 20‐24⁰C w ciemnym miejscu.
Po 1‐2 dniach naczynie odpowietrzyć, ponieważ odbywa się mocne tworzenie gazu.
Przybliżony czas fermentacji zależy od rodzaju warzyw i preferencji (czy wolimy mniej, czy bardziej ukiszone warzywa). Przykładowo: kapusta ok. 6‐8 dni, ogórki, seler, fasola, czerwony burak ok. 10 dni, szparagi ok. 8‐10 dni.
PO UKISZENIU WARZYWA PRZECHOWYWAĆ W LODÓWCE / w temperaturze 4 ⁰ C
Ponieważ kiszenie warzyw jest procesem beztlenowym, ważne jest, aby warzywa były dobrze przykryte wodą z zakwasem, a naczynie szczelnie zamknięte. W przypadku drobno krojonych warzyw np. poszatkowanej kapusty dobrze jest ugnieść ją lub ubić drewnianym tłuczkiem, aby puściła sok i upewnić się, że nie pozostały przestrzenie powietrzne. Po ukiszeniu należy otworzyć pojemnik i umieścić w lodówce. Spowolni to dalszą fermentację.
Należy przestrzegać zasad czystości przy przyrządzaniu eko kiszonki (wyparzyć sprzęt wrzątkiem, dobrze wyszorować lub obrać warzywa korzeniowe). Jeżeli obce bakterie lub drożdże dostaną się do zaczynu, może pojawić się nietypowy zapach i smak, lub biały osad na wierzchu (pleśnie). Nie należy wtedy spożywać produktu.
Płyn z kiszonek można wykorzystać do namoczenia warzyw albo owoców przeznaczonych do spożycia (na kilka godzin lub na noc). Bakterie obecne w tym płynie rozkładają pestycydy i inne szkodliwe substancje. Niektóre pestycydy i toksyny nie są rozpuszczalne w wodzie i dlatego samo mycie owoców i warzyw nie wystarczy, żeby się ich pozbyć.
Do kiszenia nadaje się większość warzyw: różne odmiany kapusty, ogórki, papryka, fasola, cebula, szparagi, dynia, cukinia, kabaczek. Dobrze kiszą się warzywa korzeniowe: marchew, buraki, seler, rzepa, rzodkiew, pietruszka. Można kwasić grzyby i owoce jak np. jabłka i śliwki.
Masa netto: 4,9 g
Bakterie kefirowe do wytwarzania domowego kefiru
Ze względu na nieco inny skład i pozytywny wpływ na przemianę materii, szczególnie polecany jako wspomaganie odchudzania i oczyszczania organizmu.
Podobnie jak pozostałe produkty pozytywnie wpływa na florę bakteryjną przewodu pokarmowego, reguluje perystaltykę jelit, poprawia trawienie i wchłanianie pokarmu.
W przypadku kefiru obok fermentacji kwasu mlekowego odbywa się tutaj lekki rozwój CO2. Ma to wpływ na efektywne przesuwanie pokarmu w jelicie cienkim.
CERTYFIKAT PL-EKO-02, ROLNICTWO UE
Masa netto: 4,9g
Łagodny smak i skład bakteryjny powoduje, że polecane jest dla dzieci.
Ponieważ bakterie rozkładają laktazę, kwaśne mleko jest lżej strawne i lepiej tolerowane niż zwykłe mleko i ma pozytywny wpływ na florę jelitową. Dostarcza także dziecku wielu naturalnych, łatwo przyswajalnych substancji m.i.n. aminokwasów, wapnia, witamin z grupy B, K2 i innych potrzebnych do wzrostu i rozwoju składników.
1 saszetka wystarcza na przygotowanie 1 litra kwaśnego mleka.
CERTYFIKAT PL-EKO-02, ROLNICTWO UE
Masa netto: 4,9g
Bakterie jogurtowe do wytwarzania jogurtu L+
Ze względu na bogaty i różnorodny skład bakteryjny jogurt L+ jest najbardziej uniwersalny i odpowiedni dla wszystkich grup wiekowych. Polecany na początek w celu odbudowy flory bakteryjnej jelit oraz później na zmianę z innymi produktami jako kontynuacja kuracji.
CERTYFIKAT PL-EKO-02, ROLNICTWO UE / SPOZA UE
Masa netto: 4,9g
CENA DOTYCZY 1 SZT.
Bakterie jogurtowe do wytwarzania naturalnego jogurtu
Polecany jest szczególnie dla seniorów. Zawiera bakterie, którym przypisuje się pozytywny wpływ na długowieczność. Reguluje pracę przewodu pokarmowego, poprawia trawienie i wchłanianie, wzmacnia florę bakteryjną przewodu pokarmowego, co jest bardzo istotne dla osób starszych. Przyrządzany z pełnego mleka zawiera substancje działające przeciwmiażdżycowo, przeciwnowotworowo, obniża również poziom cholesterolu.
CERTYFIKAT PL-EKO-02, ROLNICTWO UE
Masa netto: 4,9g
Nasze kultury bakterii do kiszenia zawierają bakterie Lactobacillus plantarum, które należą do grupy bakterii kwasu mlekowego. Przeznaczone do fermentacji warzyw, owoców i soków. 1 saszetka wystarczy do ukiszenia 1 kg warzyw.
CERTYFIKAT PL-EKO-02, ROLNICTWO UE / SPOZA UE
Masa netto: 4,9g
CENA DOTYCZY 1 SZT.
* Wymagane pola
Bakterie jogurtowe do wytwarzania jogurtu L+
Ze względu na bogaty i różnorodny skład bakteryjny jogurt L+ jest najbardziej uniwersalny i odpowiedni dla wszystkich grup wiekowych. Polecany na początek w celu odbudowy flory bakteryjnej jelit oraz później na zmianę z innymi produktami jako kontynuacja kuracji.
CERTYFIKAT PL-EKO-02, ROLNICTWO UE / SPOZA UE
Masa netto: 4,9g
CENA DOTYCZY 1 SZT.
Bakterie jogurtowe do wytwarzania naturalnego jogurtu
Polecany jest szczególnie dla seniorów. Zawiera bakterie, którym przypisuje się pozytywny wpływ na długowieczność. Reguluje pracę przewodu pokarmowego, poprawia trawienie i wchłanianie, wzmacnia florę bakteryjną przewodu pokarmowego, co jest bardzo istotne dla osób starszych. Przyrządzany z pełnego mleka zawiera substancje działające przeciwmiażdżycowo, przeciwnowotworowo, obniża również poziom cholesterolu.
CERTYFIKAT PL-EKO-02, ROLNICTWO UE
Masa netto: 4,9g
Bakterie kefirowe do wytwarzania domowego kefiru
Ze względu na nieco inny skład i pozytywny wpływ na przemianę materii, szczególnie polecany jako wspomaganie odchudzania i oczyszczania organizmu.
Podobnie jak pozostałe produkty pozytywnie wpływa na florę bakteryjną przewodu pokarmowego, reguluje perystaltykę jelit, poprawia trawienie i wchłanianie pokarmu.
W przypadku kefiru obok fermentacji kwasu mlekowego odbywa się tutaj lekki rozwój CO2. Ma to wpływ na efektywne przesuwanie pokarmu w jelicie cienkim.
CERTYFIKAT PL-EKO-02, ROLNICTWO UE
Masa netto: 4,9g
Łagodny smak i skład bakteryjny powoduje, że polecane jest dla dzieci.
Ponieważ bakterie rozkładają laktazę, kwaśne mleko jest lżej strawne i lepiej tolerowane niż zwykłe mleko i ma pozytywny wpływ na florę jelitową. Dostarcza także dziecku wielu naturalnych, łatwo przyswajalnych substancji m.i.n. aminokwasów, wapnia, witamin z grupy B, K2 i innych potrzebnych do wzrostu i rozwoju składników.
1 saszetka wystarcza na przygotowanie 1 litra kwaśnego mleka.
CERTYFIKAT PL-EKO-02, ROLNICTWO UE
Masa netto: 4,9g
Nasze kultury bakterii do kiszenia zawierają bakterie Lactobacillus plantarum, które należą do grupy bakterii kwasu mlekowego. Przeznaczone do fermentacji warzyw, owoców i soków. 1 saszetka wystarczy do ukiszenia 1 kg warzyw.
CERTYFIKAT PL-EKO-02, ROLNICTWO UE / SPOZA UE
Masa netto: 4,9g
CENA DOTYCZY 1 SZT.
Komentarze do produktu
Ocena uznania nie może zostać wysłana
Zgłoś komentarz
Raport wysłany
Twojego raportu nie można wysłać